Robert

Robert

S jógou po ránu i k večeru, s jógou v teple i v chladu, s jógou v mládí i ve stáří, s jógou ve zdraví i v nemoci, s jógou v nadšení i roztrpčení, s jógou v klidu i v rozechvění, s jógou stále dál……………krok za krokem.

Dnes už si život bez jógy ani nedokážu představit. Jóga se postupně stala mým každodenním průvodcem, společníkem i rádcem v dobách radostných, ale i v dobách kdy mi dvakrát do smíchu nebylo.

Nebyla to od začátku jóga zabývající se cvičením ásán a kontrolou dechu, která se nám obvykle vybaví při pohledu na jogína s propletenými končetinami jako vánočka. Byla to zprvu Bhakti a Karma jóga= cesta lásky a nesobecké služby okolnímu světu. Ta mě naučila určité životní disciplíně a pod vedením mého indického mistra především umění tiché meditace. Vědomému zklidnění a ponoření se do vnitřního ticha.

První silný impulz přišel v roce 1992 už na střední škole, kdy jsem začal s četbou Tajných nauk Tibetu od Eduarda Tomáše a záhy zjistil, že se do žádných mystických experimentů nemohu pouštět bez získání větší kontroly nad svou myslí.

Říká se, že když je žák připraven, učitel se objeví. V mém případě se objevil Sri Chinmoy. Tento osvícený duchovní mistr ze všeho nejvíce kladl důraz na upřímnou

každodenní praxi meditace a rozvoj svých žáků i na mnoha dalších úrovních, především  sportovní a umělecké .

Od malička jsem hrál závodně tenis a kouzlo běhání jsem objevil ve svých 18ti letech. Od chvíle, kdy jsem uběhl své první souvislé 3 kilometry až po první maratón, uplynuly asi 2 roky. V roce 1995  se ze mě stal dálkový běžec a představa dlouhých vzdáleností mě přestala děsit. Naopak, zjistil jsem, že mám během dlouhých tréninků a závodů ty nejintenzivnější a nejhlubší meditace a vnitřní zážitky. Odjel jsem do New Yorku na svůj první N.Y.C Maraton a od té doby jsem ho běhal společně s Pražským až do roku 2001. Dále pak maratony vystřídaly ultramaratony a později jsem přešel i na dlouhý triatlon. Kombinace plavaní, cyklistiky a běhu pro mě má zcela magickou přitažlivost. Byl jsem ochoten cestovat přes půl světa do Austrálie, kde se každoročně pořádá 3denní ultra triatlon (skládající se z 15ti km plavání, 400km v sedle kola a závěrečného 100km běhu). Zažil jsem, že při správném vnitřním nastavení mohu absolvovat celý závod bez ztráty úsměvu. Ve stejné době jsem se aktivně podílel na organizaci běžeckých závodů v pražské Stromovce zahrnující jak každotýdenní krátké závody na 3km tak i mistrovství České republiky na 100km. Jen ať víc lidí zažívá tu obrovskou svobodu, kterou dlouhý běh dokáže nabídnout.

Díky svému gastronomickému vzdělání jsem v roce 1995 odjel pracovně do Švýcarského Curychu, kde jsem déle než 10 let pracoval ve společnosti Soyana zabývající se zpracováním organické soji, rýže a pšenice. Působil jsem původně ve vývoji, následně ve výrobě, plánování i obchodu. Díky sportu, práci a nadšení poznávat svět jsem měl možnost procestovat jeho velkou část, vidět různé kultury a vnímat vše, co nás jako lidské bytosti spojuje, ať žijeme kdekoliv.

V dnešních dnech se již triatlonu a dlouhým běhům věnuji okrajově a když už, tak jen čistě amatérsky pro radost. Čas mi zbývá na běhání s kočárkem s pospávajícím miminem nebo s naší psí slečnou po Babickém lese. Rád se dělím o své zkušenosti s lidmi, kteří cítí potřebu pokroku ve vytrvalostním sportu, ať už se jedná o výše zmiňované nebo jen o kondiční trénink. Pomáhám se sestavováním tréninkových plánů na základě zkušeností, které fungovaly v mém případě a z nichž některé byly draze zaplacené (zdaleka nejen penězi).

Díky inspiraci od své ženy Ireny jsem zahrnul cvičení jógových ásán na podložce do svého každodenního života a na našich víkendových kurzech vedu ranní lekce, které vědomě zapojují naše dýchání do tělesného pohybu. Silovější styl vycházející z Ashtanga jogy Vám pomůže vnitřně se zpevnit a vytvarovat postavu. Mohu Vám být k dispozici i jako tenisový sparing partner nebo Vás provést základy golfového švihu.

Věřím, že na našich „Víkendech s jógou“ budete schopni načerpat inspiraci pro svou další jógovou praxi nebo jen tak dobít energii pro své důležité životní projekty.

Už teď se na Vás na všechny moc těším .