Irena

Irena

Má cesta jógy, která nekončí

S jógou jsem se prvně setkala ve svých 17 letech.

Zpočátku mě inspiroval systém Jóga v denním životě, podle něhož jsem cvičila několik let. Více než samotné ásány mě však přitahovala filozofie a mystika východu.

Živě si pamatuji, jak jsem si v čajovně dychtivě přečetla svou první knihu s touto tématikou a to Životopis Rámana Mahárišiho, světce z Arunačály nebo následně zážitky z cest po Indii od Paula Bruntona. S hlubší praxí jógy a s meditacemi jsem se setkala v Praze, kam jsem se po studiích přestěhovala.  A i přes pravidelné sportování (v té době jsem hodně plavala a běhala- dokonce několik maratonů a 6-ti hodinový závod) mi stále chyběl pohyb, který by vše vyvažoval. A tak jsem znovuobjevila jógu ve formě powerjógy. Nadchla mě natolik, že jsem ji cvičila každý den. A najednou jsem začala své tělo prociťovat jinak, více radostněji, více žensky. Zeštíhlení a vytvarování postavy mi dodalo více sebedůvěry a jistoty v mém životě. Mé kroky dále vedly k dynamickému stylu Asthanga vinyasa yoga. Plynutí pozic s dechem i pocit po zacvičení si náročné sestavy mě naplňoval radostí i vnitřním klidem. Mám však ráda různorodost a vyzkoušela jsem si i jiné systémy jako Prana Vashya yoga (podobně jako Ashtanga se jedná o dynamický směr jógy) nebo Iyengar yoga (zabývající se přesností pozic).
Ze všech seminářů, kurzů a lekcí jsem si něco odnesla. Každému učiteli, kterého jsem na své cestě potkala, jsem vděčná. Učení však nekončí. Jóga je na celý život a život sám je velkým učitelem.

Poslední dobou v józe zpomaluji a cítím, jak je důležité provádět polohy pomalu, vědomě, vnímat v nich svůj dech, prostor těla a následovat to, co nám tělo říká. O to se snažím ve svých lekcích hathajógy- vědomě dýchat, ztišit se, uvolnit se… snad Vám budu dobrým průvodcem.

Společně s Robertem bychom s Vámi chtěli sdílet chvíle s jógou.

Školení, specializované kurzy:
– Fitness Instruktor se specializací Body and Mind
– Instruktor powerjógy
– Cvičitel jógy III. st. (Česká akademie jógy)
– Cvičitel jógy II. st. Jóga v širších souvislostech se zaměřením na zdravotní aspekty jógy (jóga podle Iyengara a spirální dynamiky)
– Semináře, workshopy s českými i zahraničními lektory: ashtanga vinyasa yoga, vinyasa flow jóga, prana vashya yoga, pranajáma, jógová terapie, Jin jóga,...
– Měsíční intenzivní kurz jógy v Mysore v Indii, únor 2011 (kurz obsahoval: cvičení dynamické jógy dle systému   Prana vashya yoga, speciální záklonové lekce a pranajámu)
– Dvouměsíční kurz záklonů v Mysore v Indii, únor – březen 2011
– Spirální jógová terapie v Hlavici 2015-2016